Socialdemokraterna

För en modern folkkyrka som utstrålar framtidstro!

Vi socialdemokrater i Lidköping vill att Svenska kyrkan ska vara enkel att nå och välkomnande för alla.

Partiprogram:

• Svenska kyrkan ska vara en kristen öppen kyrka både för den som är troende, tvivlande och för den som är sökande. Alla ska känna sig välkomna och värdefulla.

• Kyrkan ska erbjuda ett rikt och varierat Gudstjänstliv.

• Utveckla kyrkans solidariska roll i välfärden.

• Diakonin ska vara ett stöd för människor med behov.

• Stå upp mot rasism och religionsförtryck. I kyrkans egen verksamhet ska alla oavsett bakgrund känna sig välkomna och inkluderade.

• Kyrkan ska vara relevant både i tradition och förnyelse. Traditioner måste förenas med förnyelse, för att bevaras och vara relevanta.

• Kyrkan ska stå för alla människors lika värde oavsett tro, sexuell läggning, kön eller etnicitet.

• Allt motstånd mot kvinnliga präster måste upphöra och är oacceptabelt.

• Utveckla arbetet till stöd för nyanlända och vara en tydlig röst för medmänsklighet.

• Barn/ungdomsverksamhet och konfirmationsundervisning ska vara avgiftsfria.

• Kyrkan ska stimulera kör och musikverksamhet.

• Ge fler ungdomar möjlighet till sommarjobb och praktikplatser.

• Stärka ungas framtid i Svenska kyrkan som förtroendevalda och medarbetare, exempelvis genom ledarutbildning.

• Skapa ett gott arbetsklimat och stärka det förebyggande arbetsmiljöarbetet. Varje medarbetare ska ha möjlighet att växa och utvecklas.

• Kyrkan och kyrkogårdarna ska vårdas och vara öppen för alla.